Tuesday, November 10, 2009

sOaL hAtI..

Hari ini, saya dikejutkan dengan panggilan dari seorang teman lama  tidak berhubung. Aper yang menhjadi topik bualannya? adalah mengenai dengan panggilan jodohnya yang tidak sampai-sampai. Beliau menyatakan merasakan diri terasa ingin disayangi dan dikasihi...

Saya hanya tersenyum, lalu mnjawab.. Jodoh memang sebuah rahsia hidup bagi siapa saja. Siapa yang bisa menyangka bahwa jodoh kita ternyata  jejaka yang biasa saja. Teman atau tetangga yang dulu sama sekali tidak pernah kita perhatikan. Seakan mereka datang begitu saja. Siapa yang bisa menyangka bahwa jodoh terjadi dengan tumbuhnya cinta yang begitu kilat, atau pandangan pertama yang telah menumbuhkan kekuatan cinta yang begitu kuat. Jodoh yang hanya mempunyai kesan yang sangat sederhana dan begitu cepat terjadinya. Jodoh dan cinta yang terjadi tanpa banyak melakukan reserve atau pertimbangan yang pelik dan rumit. Jodoh yang terjadi karena panggilan nurani dan kebutuhan hati.???????????

Semasa melayari internet, saya terjumpa nasihat yang saya fikir perlu dikongsi bersama dengan semua yang membaca blog saya ini. Coretan tersebut seperti yang tercatit di bawah:-

Renungkanlah sedalam-dalamnya. 

Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa2 kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk  membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa2 lewat sembahyang. Allah mendengar.
Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, kita pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar2 mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah(walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda.
Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang
motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh2 bandar raya.

Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?
Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu. Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak2, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab
kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.


Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya.

Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia2nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. "
"Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar..

Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.." "


1 comment:

 1. apa maksud jodoh tiada kaitan dengan keturunan?? mak ayah saya dua pupu sebelum diorg kawin..??? ha,,silapni.=?

  tunggu bersedia,, bila? bila2 pon tak bersedia,hu2

  Berkawin ke, tidak ke, beranak ke, bercucu ke, yg penting buat yg terbaik selalu..Bahagia selalu.. Kan??

  Bahagia tu sukar dikecapi. Kena selalu nyanyi lagu Hakikat Bahagia ni.
  Byk berdoa dgn Allah. InsyaAllah bahagia di dunia dan akhirat.

  Amboi, pndainye ckp psl bahagia.. Kita nak kuar sem dpn, xde waris lagi kat kolej nni.. eh, xbahagia rasenya. apa kita boleh buat ye hasanah??

  adik2 kita tu dah diajak msuk amsirak..! cnner ni?

  ReplyDelete